Συχνές Ερωτήσεις
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
1. Τι είναι ανακαίνιση υπολογιστών;
Η συλλογή, αποστολή στο εργαστήριο ανακαίνισης, αποσυναρμολόγηση, απορρύπανση (απομάκρυνση ξένων υλικών) και ψηφιακή επεξεργασία κατά την οποία καθίστανται ξανά λειτουργικοί οι παλιοί υπολογιστές. Στην συνέχεια διατίθενται ως ανακαινισμένα σε σχολεία ή εταιρείες με χαμηλό κόστος.
2. Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ανακατασκευασμένο και ανακαινισμένο υπολογιστή;
Ο ανακατασκευασμένος υπολογιστής έχει προκύψει από εξαρτήματα πολλών χαλασμένων υπολογιστών που συναρμολογούνται μαζί. Ο ανακαινισμένος υπολογιστής είναι ένα πλήρως ελεγμένο και πιστοποιημένο λειτουργικό μηχάνημα που δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στα εξαρτήματά του.
3. Γιατί να δώσω για ανακαίνιση τον παλιό μου υπολογιστή αντί να τον πετάξω;
– Η ανακαίνιση είναι μέρος της λύσης στα προβλήματα διαχείρισης των σκουπιδιών. Ανακαινίζοντας τους υπολογιστές μας, μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών, τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ και επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής των υπαρχόντων.
– Με την ανακαίνιση των ηλεκτρονικών συσκευών μειώνουμε τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες που περιέχουν κάποια κατασκευαστικά μέρη τους, οι οποίες θα διαχυθούν στο έδαφος ή την ατμόσφαιρα αν αντίστοιχα θαφτούν ή καούν.
– Περιορίζεται η εξόρυξη και η επεξεργασία πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
– Μειώνονται οι κίνδυνοι μόλυνσης του εδάφους, του νερού και του αέρα χάρη στη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών και συγχρόνως περιορίζονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.
– Το να εγκαταλείπουμε στη φύση τις ηλεκτρονικές συσκευές μας ή να τις παρατάμε στο πεζοδρόμιο είναι εδώ και χρόνια μια ξεπερασμένη πρακτική και βέβαια, αρνητική για το περιβάλλον. Δίνοντας για ανακαίνιση τις παλιές συσκευές μας αντανακλούμε ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, βασισμένο στην κοινωνική συνείδηση και στο ενδιαφέρον για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
4. Τι ποσότητα θα πρέπει να δίνω στην ανακύκλωση – ανακαίνιση για να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του περιβάλλοντος;
Για να ελαφρυνθεί το περιβάλλον από τη ρύπανση που δημιουργούν οι παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, πρέπει να ανακυκλώνουμε κάθε παροπλισμένη συσκευή μας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Οδηγία και κατ’ επέκταση η Ελληνική Νομοθεσία ορίζουν τα 4 κιλά ως ελάχιστη ποσότητα χωριστής συλλογής οικιακής προέλευσης ανά κάτοικο.
5. Είναι επικίνδυνες οι παλιές ηλεκτρονικές συσκευές;
Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν είναι επικίνδυνες. Από τη στιγμή που θα πεταχτούν, τότε η μη σωστή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον.
6. Ποιός είναι ο κίνδυνος;
Ο κίνδυνος προέρχεται από τη διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών. Γι΄αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.
7. Υποχρεούται κάποια εταιρεία να παραλαμβάνει τις παλιές ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι;
Όχι. Ο καταναλωτής υποχρεούται (ΠΔ117) να τα παραδίδει στα σημεία συλλογής, δηλαδή: στα δημοτικά σημεία συλλογής όπου έχουν τοποθετηθεί containers (για μεγάλες συσκευές προηγείται συνεννόηση με την Υπηρεσία Ογκωδών του κάθε Δήμου για την αποκομιδή των αποβλήτων από το πεζοδρόμιο), στους λιανοπωλητές (1 προς 1), σε ειδικούς κάδους για μικροσυσκευές τοποθετημένους σε φυλασσόμενα δημοτικά σημεία συλλογής και σε συμβεβλημένα super markets.
8. Είναι συμβεβλημένοι να συλλέγουν παλιές ηλεκτρονικές συσκευές οι διάφοροι πλανόδιοι γυρολόγοι;
Οι γυρολόγοι βγάζουν ένα έσοδο από τη συλλογή αντικειμένων που βρίσκουν στα πεζοδρόμια ή στις αποθήκες των σπιτιών. Αυτές τις πωλούν σε εμπόρους παλαιών μετάλλων, που δεν είναι όλοι πιστοποιημένοι για να διαχειρίζονται την ανακύκλωση παλιών ηλεκτρονικών συσκευών. Ασφαλείς φορείς συλλογής, βάσει νομοθεσίας, είναι οι Δήμοι και οι λιανοπωλητές.
9. Διάθεση παλιού εξοπλισμού πληροφορικής ως scrap από εταιρεία.
Συνεργαζόμαστε με εμπόρους παλαιών μετάλλων, βάσει ειδικών όρων, όπου ο έμπορος είναι ο αποδέκτης όλων των παλιών ηλεκτρονικών συσκευών που του παραδίδουμε. Η αμοιβή προς τον έμπορο συμπεριλαμβάνει και το κόστος της μεταφοράς και φορτοεκφόρτωσης.
10. Ο υπάλληλος του Δήμου μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και να πάρει τη συσκευή μου;
Υπάγεται στην δικαιοδοσία και τον κανονισμό καθαριότητας του κάθε Δήμου.
11. Παίρνετε παλιές συσκευές από τις εταιρείες και από τα σπίτια;
Μπορούμε κατόπιν συνεννόησης να παραλαμβάνουμε μη-οικιακές συσκευές από εταιρείες στο μέρος που μας υποδεικνύει ο χρήστης. Οι ιδιώτες μπορούν κατόπιν συννενόησης να μας φέρνουν παλιό εξοπλισμό πληροφορικής.
12. Οι εταιρείες και γενικά οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τις παλαιές συσκευές;
Ναι, βάσει της νομοθεσίας (50910/22-12-2003) που προβλέπει ότι κάθε κάτοχος αποβλήτων πρέπει να τα παραδίδει σε εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
13. Το κατάστημα αρνήθηκε να παραλάβει την παλιά μου συσκευή. Τι να κάνω;
Το κατάστημα λιανικής είναι υποχρεωμένο, βάσει νομοθεσίας, να παραλάβει την παλιά συσκευή μόνο αν έχετε αγοράσει από αυτό νέα συσκευή ίδιας χρήσης. Παρόλα αυτά, όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα διαθέτουν κάδο ανακύκλωσης μικροσυσκευών στο χώρο τους. Σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα δεν σας εξυπηρετήσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στην διεύθυνση του καταστήματος για παράπονα.
14. Αγόρασα μια συσκευή και ζήτησα από τον πωλητή να παραλάβει την παλαιά από το σπίτι μου. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει;
Βάσει νομοθεσίας όχι, διότι η συναλλαγή θεωρείται ότι γίνεται στο κατάστημα. Παρά ταύτα, ζητήστε το τη στιγμή της αγοράς, γιατί όλο και περισσότερα καταστήματα εξυπηρετούν με παραλαβή της παλιάς συσκευής από το σπίτι σας.
15. Το κατάστημα, κατά την παράδοση της καινούργιας συσκευής στο σπίτι μου, μου ζήτησε χρήματα για να παραλάβει την παλαιά. Είναι νόμιμο αυτό;
Είναι στη διακριτική ευχέρεια του καταστήματος να σας εξυπηρετήσει. Η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τα καταστήματα για δωρεάν παραλαβή από το σπίτι σας.
16. Ο Δήμος με τον οποίο επικοινώνησα : α. Δεν απαντάει στο τηλέφωνο, β. Δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι τίποτε γι΄αυτό το θέμα, γ. Δεν έχει container για μικροσυσκευές, δ. Αργεί πολύ και δεν κλείνει ραντεβού η Υπηρεσία Ογκωδών.
Για όλα τα ανωτέρω, αρμόδιος να δώσει εξηγήσεις είναι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου. Σε αυτόν πρέπει να αποτανθούν οι δημότες για παράπονα.
17. Τι επικίνδυνα στοιχεία έχει κάθε συσκευή και τι βλάβες προκαλούν;
Οι βλαβερές για το περιβάλλον οι περιεχόμενες ουσίες και ο βαθμός τοξικότητάς τους δεν είναι σταθερές και αλλάζουν ανάλογα με την συσκευή την χρήση και την παλαιότητά της.
18. Παραλαμβάνεται κατεστραμμένες συσκευές;
Όχι, διότι είναι αδύνατη πλέον η ανακατασκευή τους, που είναι και ο σκοπός μας. Παραλαμβάνουμε μόνο ακέραιες συσκευές προς ανακατασκευή, με σωστούς περιβαλλοντολογικούς όρους.
19. Παραλαμβάνεται εξαρτήματα συσκευών;
Εξαρτήματα παραλαμβάνουμε μόνο εάν αυτά κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά. Δεν παραλαμβάνουμε εξαρτήματα τα οποία προέρχονται από αποσυναρμολόγηση συσκευών.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την ανακαίνιση του παλιού σας υπολογιστή μην διαστάσετε να επικοινωνησετε μαζί μας.